Hoe een buitenlandse partner naar Nederland halen?

Met de komst van het internet, dating sites, apps, video chat, low cost / budget vliegmaatschappijen en meer is het makkelijker dan ooit om internationaal contact te maken. Dat heeft tot gevolg gehad dat er veel meer internationale relaties zijn. Na wat heen en weer reizen is de volgende stap meestal toch samenwonen. Geen makkelijke keuzen want diegene die verhuisd laat vrienden, familie en werk vaak achter. Binnen de EU is die stap wat makkelijker want je hebt meestal geen visa nodig en het verkrijgen van nieuw werk hoeft op de taal na ook geen probleem te zijn. Het wordt echter wat moeilijker als je partner van buiten de EU komt maar niets is onmogelijk gelukkig.

Tips om je vrouw of man van buiten de EU naar Nederland halen
De wereld is groot en de het kan natuurlijk zo zijn dat je grote liefde niet uit de Europese Unie komt maar uit Zuid- Amerika, Noord-Amerika, Azië, Australië, Zuid Afrika, Rusland of Oekraine bijvoorbeeld. In deze gevallen is de bureaucratie groter en zul je meer papierwerk moeten invullen. Het proces geleid door IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) kan enkele maanden duren. Allereerst moet je bewijzen dat je een echte relatie hebt aan de hand van meerder foto’s en teksten over een bepaalde tijdsperiode. Dat is vrij persoonlijk maar moet om fraude tegen te gaan.

Welke papieren heb je nodig voor de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst)?
Behalve de bewijzen voor de relatie vraagt men van de partner ook officiële documenten die te maken hebben met gemeente inschrijvingen in geboorteland, geboorteaktes, opleidingen, aanvaringen met justitie en eventuele trouwcertificaten. Ook als de partner niet eerder getrouwd is moet dit officieel worden aangetoond. Ook moet jij zelf officiële documenten overhandigen en als ‘gast’ of ‘referent’ kunnen aantonen dat je inkomen voldoende is om je partner te kunnen onderhouden in Nederland.

Documenten verzamelen en vertalen neemt tijd
Officiële documenten verkrijgen neemt vaak tijd want in het land van herkomst is de bureaucratie soms erger dan hier en moeten er overal stempels op. De volgende stap is het officieel laten vertalen van deze documenten naar het Nederlands en dat moet door een beëdigde vertaler. In Nederland zijn er allerlei bureautjes waar je dit tegen betaling kunt laten doen. Ook dat neemt natuurlijk weer de nodig tijd maar kan vaak wel online afgehandeld worden.

Hoera! Aanvraag goedgekeurd en de verblijfsvergunning is toegekend
Wanneer IND alle benodigde documenten heeft en er niks ontbreekt en er geen fouten zijn gemaakt, kan de overheid de aanvraag toekennen. Ook dit kan weer enige tijd nemen want je komt op een stapel terecht. Soms moet de partner in het buitenland afwachten maar het kan ook zijn dat je partner al in Nederland is met een tijdelijke visa. Is de aanvraag goedgekeurd dan krijgt je partner een tijdelijke verblijfsvergunning voor 5 jaar. Dit plastic pasje moet je zelf ophalen en bevat belangrijke informatie over de status. Ook moet je je partner laten inschrijven bij de gemeente en aangeven dat je niet meer alleen woont.

Belangrijk advies! Jij bent nu verantwoordelijk voor je partner
Een heel belangrijk aspect van dit hele proces is dat jij nu grote verantwoordelijk draagt voor je partner gedurende de 5 jaar van de tijdelijke verblijfsvergunning. Natuurlijk kun je voor je partner alle standaard verzekeringen afsluiten zoals ziektekostenverzekering en meer. Toch blijft er een risico want als jouw partner niet ter goede trouw is en schade of problemen veroorzaakt dan komt men die bij jou verhalen. Denk bijvoorbeeld aan oplichting, diefstal of fraude maar ook bijvoorbeeld aan onverwacht hoge ziektekosten die niet gedekt worden. Een gewaarschuwt mens telt voor twee zullen we maar zeggen. De IND maakt het heel duidelijk dat jij verantwoordelijk bent en je moet hiervoor tekenen. Deze afhankelijkheid is niet echt gezond voor een relatie maar is wel iets waar je beide rekening mee moet houden voor ten minste vijf jaar. Dat is best een lange tijd waarin een hoop kan gebeuren. Met name als de einddatum in zicht komt kan de stress oplopen.

Mag je partner in Nederland werken?
Met een verblijfsvergunning mag je partner ook werken in Nederland. Vaak vormt de taal nog een barrière maar er zijn veel internationale bedrijven in Nederland en ook met Engels kom je een heel eind. Het is goed als je partner mee kan helpen met het inkomen en je op die manier samen de kosten van het levensponderhoud kan dekken.